Hvor gammel skal man være for at arbejde?

jul 11, 2020 Selvstændig

Vi skal alle bruge det meste af vores voksenliv på at arbejde. Pensionsalderen er med årene blevet højere og højere, hvilket betyder, at vi bruger længere tid på arbejdsmarkedet. I øjeblikket er folkepensionsalderen på 65,5 år, men denne forhøjes hvert femte år på grund af udviklingen i levetid. Vi ved derfor, hvornår vi cirka kan stoppe med at arbejde. Men hvornår er det så muligt at starte med at arbejde? Hvornår er det eksempelvis muligt at få sit første ungdomsarbejde? Det kan du læse mere om herunder.

Ungdomsarbejde – regler

Der findes forskellige ungdomsarbejde regler, der skal følges, hvis du som ung person ønsker at starte som ungarbejder. Mange af disse regler er lavet for at passe på dig.

I udgangspunktet hedder det, at du skal være fyldt 13 år for at starte på et fritidsarbejde. Derudover skal dine forældre være klar over, at du har et fritidsarbejde, så længe at du er under 15 år.

Derudover skal det være således, at dit fritidsjob ikke kommer til at have en negativ indflydelse på din sundhed eller skolegang. Det er rart med lidt flere penge ved siden af lommepengene, men din sundhed og skolegang kommer i første række i denne situation. Du får rigeligt med tid fremadrettet til at arbejde og tjene penge.

Hvornår og hvor meget må du arbejde på dit fritidsjob?

Som ung i arbejde er der ligeledes regler for, hvor meget du må arbejde. Det har igen noget at gøre med, at dit fritidsarbejde ikke må gå ud over din skolegang eller din sundhed. Hvis du eksempelvis er under 15 år, må du kun arbejde to timer på hverdage, hvor du også har en normal skoledag. I weekenderne må du til gengæld arbejde op til syv timer dagligt.

Hvis du derimod er fyldt 15 år, må du stadigvæk kun arbejde to timer på hverdage, hvor du også går i skole. Du må imidlertid arbejde op til otte timer dagligt, når det er weekend.

Når du er under 18 år, er der ligeledes regler for, hvilke tidspunkter på dagen din arbejdsgiver kan bede dig om at arbejde. Du må eksempelvis ikke arbejde før klokken 06.00 om morgenen. Derudover kan du heller ikke arbejde efter klokken 20.00.

Fritidsarbejde under 18

Hvilke jobs er det så muligt for dig at få, hvis du ønsker at arbejde og er under 18? Du kan eksempelvis søge et fritidsarbejde i butikker og supermarkeder, hvor du kan arbejde med modtagelse, optælling, sortering og pakning af varer. Du kan blive avisbud. Du kan stå bag kassen i mindre forretninger. Det kan for eksempel være hos en bager, en frugt- og grønthandler eller i en kiosk. Det er også muligt at få fritidsjobs, hvor du står for lettere rengøring, borddækning eller oprydning af rum.

Hvis du får et rengøringsjob, er det dog vigtigt, at du ikke kommer i kontakt med kraftigere rengøringsmidler, der kan indeholde giftige stoffer. Når du er under 18 år, må du nemlig ikke arbejde med giftige stoffer – ligesom du heller ikke må arbejde med andre farlige ting – eksempelvis store maskiner.

af admin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *